A legtöbb ember látott már cuki kisgyerek kéz és láblenyomatot, amit a szülők féltett kincsként őriznek, ezzel emlékeztetve magukat arra, hogy csemetéjük milyen pici is volt egykor. Ugyanígy léteznek mancsnyomos emléktárgyak, melyeket te is könnyedén elkészíthetsz otthon csupán néhány egyszerű hozzávaló felhasználásával.
1. Gyúrj sós tésztát
Igen, ez az a cucc (ismertebb nevén só-liszt gyurma), amit gyerekkorodban te is használtál a „kézművességhez”. Nem mérgező, és csak három egyszerű, macskák számára sem túl veszélyes összetevőből készül:
1 csésze liszt
1 csésze só
1/2 csésze víz

Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, és kézzel gyúrd össze a tésztát. Néhány perc alatt a hozzávalók összeállnak. Ha a tészta morzsásnak tűnik, és néhány perc után sem áll össze, adj hozzá egy-egy teáskanál vizet, és gyúrd össze újra. Ha a tészta ragadós marad, adj hozzá egy-egy evőkanál lisztet, és gyúrd addig, amíg szép tésztát nem kapsz. Légy türelmes, amikor plusz vizet vagy lisztet adsz hozzá, és győződj meg róla, hogy alaposan összedolgoztad, mielőtt még többet adnál hozzá (fontos, hogy ne ess túlzásba).

2. Nyújtsd ki a tésztát
Ha nincs otthon sodrófád, megteszi egy papírtörlő guriga is, vagy egyszerűen tedd a tésztát egy darab sütőpapírra, és óvatosan nyomkodd laposra.

3. Vedd rá a cicát, hogy hagyjon tapilenyomatot a tésztán
Ha azt szeretnéd, hogy kis kedvenced magától adja oda mancslenyomatát, tedd a tésztát a sütőpapírral együtt olyan helyre, ahol cicád gyakran járkál, esetleg csalogasd oda jutalomfalattal vagy olyan étellel, amit különösen kedvel. A bátrabbak megpróbálhatják megfogni a macskát és finoman belenyomni a tappancsát a tésztába. Ne hagyd, hogy a macskád megegye a tésztát! A magas sótartalom miatt nem egészséges.

4. Vágd körbe a tappancslenyomatot egy neked tetsző formával

Ha tetszik a tészta alakja egészében, akkor úgy is hagyhatod, ahogy van, de egy fokkal igényesebb, ha sütőformával vagy pohárral vágsz ki formát a tésztából.

5. Ha fel szeretnéd akasztani a művedet, lyukaszd ki
Ha díszként szeretnéd felakasztani a tappancsnyom őrzőket, fogj egy szívószálat, és lyukaszd ki őket addig, amíg puhák .
6. Szárítsd meg
Itt az ideje, hogy megszárítsd a sós tésztát.

Első körben nem sütjük meg, de betehetjük a sütőbe száradni, a lényeg, hogy a nedvességet kivonjuk a tésztából. A tésztamancsokat később ki is sütheted, de néhány nap alatt szobahőmérsékleten is hibátlanul kiszárad.

7. Lakkozd vagy fesd le
Miután a tészta megszáradt és kihűlt, lakkozd le. Használhatsz akril sprayt, vagy bármit, ami távol tartja a nedvességet. Mivel díszünk nem égetett agyag, a környezetből nedvességet szív fel, ez penészedéshez vezethet. Ha nincs otthon akril spray, szinte bármit használhatsz, ami teljesen elfedi: padlóviaszt, körömlakkot, temperát.